Μουσική Τεχνολογία

Από τη χρήση απλού πληκτροφόρου για ανταλλαγή MIDI πληροφοριών, σε μικροεπεξεργαστές και πλακέτες έρευνας & ανάπτυξης, σε δικτυακές εφαρμογές και συνθέσεις μέσω διαδικτύου, ο κόσμος της ” Μουσικής Τεχνολογίας ” απλώνεται αρκετά έξω από τα συνηθισμένα όρια της ” Μουσικής ” , αλλά και παραμένει στην ακμή των εξελίξεων ακολουθώντας από κοντά την ” Τεχνολογία ” .

Από τότε που ο άνθρωπος ήρθε σε επαφή με την καλλιτεχνική του φύση, χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να εκφράσει την έμπνευσή του. Τον τελευταίο καιρό όμως, η Μουσική Τεχνολογία ασχολείται περισσότερο με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, αναλογικών, ή και ψηφιακών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα υπόλοιπα εργαλεία της τεχνολογίας δεν χρησιμοποιούνται.

Οι εφαρμογές της, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, απλώνονται:

  • Ξεκινώντας μαζικά από το φωνογράφο του Thomas Edison, μέχρι την ανάπτυξη κωδικοποιητών για την αποθήκευση mp3 στο cloud, εξυπηρετείται η ανάγκη αποθήκευσης μουσικού υλικού.
  • Από τα πρώτα μουσικά κουτιά, έως τον προγραμματισμό εξειδικευμένων ρομπότ για εκτέλεση μουσικής, τα όρια τείνουν να ξεπεράσουν τη σφαίρα της φαντασίας, προσφέροντας διεξόδους σε αυτούς που αναζητούν νέους τρόπους έκφρασης, και δημιουργική συντροφιά σε όσους θέλουν απλά να παίξουν με τη μουσική.
  • Η ανάγκη για επικοινωνία οδηγεί στο πρώτο μεγάφωνο για να χρησιμοποιηθεί στο τηλέφωνο. Πολύ σύντομα αρχίζει να εξυπηρετεί τις ανάγκες αναπαραγωγής και ενίσχυσης της μουσικής προσφέροντας ήχους και ρυθμούς στην καθημερινότητα, καταλήγοντας σήμερα να εδραιωθεί σε κάθε πλατφόρμα και σε κάθε μέγεθος.

Η απαρίθμηση των διαστάσεων που προσφέρει αυτή η σχέση Μουσικής – Τεχνολογίας μέσα στο χρόνο, μπορεί μόνο να συμπληρώνεται. Κάθε φορά που ένα καινούργιο δημιούργημα της τεχνολογίας μπλέκεται στα πλοκάμια της μουσικής και κάθε φορά που η ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση ωθεί την τεχνολογία να δημιουργήσει, γεννιέται μία νέα διάσταση στον κόσμο της ” Μουσικής Τεχνολογίας ” .

Κλείστε συνάντηση