Τα κρουστά είναι τα πρώτα όργανα που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες επικοινωνίας. Αργότερα, καθώς εξελισσόταν η τεχνολογία και άρχισαν να εμφανίζονται και άλλων ειδών όργανα, τα κρουστά πήραν μια ιδιαίτερη θέση στα διάφορα μουσικά σύνολα.
Θα μπορούσαμε να τα χωρίσουμε σε 3 βασικές κατηγορίες:
Ορχηστρικά κρουστά.
Μελωδικά, όπως το ξυλόφωνο, το βιμπράφωνο, η μαρίμπα, και πληθώρα ρυθμικών όπως τα τυμπάνια, το ταμπούρο, που υποστηρίζουν ρυθμικά κάθε είδους ορχήστρα.
Σύγχρονα κρουστά.
Η πιο διαδεδομένη μορφή σύγχρονων κρουστών είναι το σετ τύμπανα, γνωστό κοινώς και ως drums. Αν και κυριαρχεί στα μουσικά συγκροτήματα, εξίσου σημαντικά κρουστά είναι και τα congas, το cajon και μια λίστα αμέτρητων οργάνων, που γεμίζουν με ηχοχρώματα τα σύνολα στα οποία συμμετέχουν.
Παραδοσιακά / λαϊκά κρουστά.
Ανάλογα με την κάθε παράδοση, υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές των παραδοσιακών κρουστών. Για παράδειγμα, το γνωστό στους περισσότερους τουμπερλέκι, συναντάται και σαν νταρμπούκα. Το νταούλι, αν και έχει το ίδιο όνομα, αλλάζει σε διαστάσεις και ηχόχρωμα.
Στο Ωδείο μας διδάσκονται όλων τον ειδών τα κρουστά, για όλες τις ηλικίες, με εφαρμοσμένες μεθόδους, που βοηθούν την ανάπτυξη ρυθμικής αντίληψης και αγωγής.
Επίσης, σε συνδυασμό με τα μουσικά σύνολα του Ωδείου, οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να παίξουν ζωντανά, μπροστά σε κοινό, δημιουργώντας έτσι ένα γερό υπόβαθρο για τις μελλοντικές τους μουσικές εξερευνήσεις.