Μίκης Μιχαηλίδης

Κύπριος βιολιστής, μαέστρος και παιδαγωγός. Σπούδασε βιολί και ανώτερα θεωρητικά στην Λευκωσία, στο Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Βιέννη: ‘Ανώτατη Σχολή Μουσικής’, ‘Κονσερβατόριο’, ‘Ωδείο Fr.Schubert’ και στη ‘Βασιλική Ακαδημία Μουσικής’ του Λονδίνου.

Εμφανίστηκε στο ραδιόφωνο και τη τηλεόραση, σε ηλικία μόλις 12 χρονών. Έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ και έπαιξε ως σολίστ με πολλές ορχήστρες. Έχει εμφανιστεί σε άπειρες μουσικές εκπομπές στη τηλεόραση και το ραδιόφωνο παγκοσμίως.
Στη Βιέννη υπήρξε μέλος του ‘TrioMetamorfon’, του ‘EnsebleI, ’της Συμφωνικής Ορχήστρας Tonkunstler, Ορχηστρών Δωματίου, συνόλων Baroque και το 1975 ήταν στη Συμφωνική Ορχήστρα του Durban, στη Ν. Αφρική.

Δίδαξε ‘Ιστορία και εκτίμηση της μουσικής’ στο St. Lawrence University of N.Y. στη Βιέννη και βιολί στην Ανθρωποσοφική Σχολή ‘RudolfSteiner’.
Έπαιξε στα σημαντικότερα Φεστιβάλ στη Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, Κύπρο κλπ.

Υπήρξε Διευθυντής της ‘Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Βορείου Ελλάδος‘, της ‘Συμφωνικής Ορχήστρας του ΣΩΘ’ και της Ορχήστρας Δωματίου ‘ProMusica’ στη Θεσ/νίκη.

Υπήρξε μέλος της καλλιτεχνικής της επιτροπής της ΚΟΘ και κορυφαίος Α΄ στα πρώτα βιολιά επί τριακονταετία.
Από το 2001 έως το 2004 διετέλεσε Διευθυντής της ΚΟΘ την οποία ανέδειξεως την κορυφαία ορχήστρα της Ελλάδας.
Υπήρξε καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Ωδείο της Φλώρινας (2000-2007), της Πτολεμαΐδας (2007-2011) και στο «Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης» (2002-2016). Σήμερα είναι Διευθυντής στο ‘Πιερικό Ωδείο Κατερίνης’ και από το 2016 διδάσκει βιολί, βιόλα και μουσική δωματίου στο Ωδείο Άνω Πόλης – Θεσσαλονίκης.

Ως μαέστρος έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Π.Γ.Δ.Μ, κλπ. με πολύ σημαντικές ορχήστρες, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από το κοινό και τον τύπο.
Έχει εκδώσει τα βιβλία: ‘Μαθαίνω Βιολί’ για μικρούς βιολιστές και ‘Απλά Παιδαγωγικά’ για έγχορδα.
Δίδαξε σε σεμινάρια του εξωτερικού ( Βέλγιο, Κύπρο, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, κλπ). και ήταν Διευθυντής στα Διεθνή Μουσικά Σεμινάρια στη Βλάστη και στο Βερτίσκο.

Από το 2005 ασχολείται με την ενορχήστρωση και επιμέλεια των έργων του Σ.Μιχαηλιδη, που θα εκδοθούν σύντομα από το Υπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου.

Εμφανίζεται σε μουσικές εγκυκλοπαίδειες και στο “Who is Who” στην Ελλάδα.

Κλείστε συνάντηση