Παυλίδης Πολύκαρπος

Ο Πολύκαρπος (Πόλυς) Παυλίδης είναι Πόντιος λυράρης, τραγουδιστής και δάσκαλος της ποντιακής λύρας.

Αρχικά εργάστηκε στη Δράμα, παίζοντας λύρα σε γάμους, χορούς και σε νυχτερινά κέντρα της πόλης και της γύρω περιοχής, καθώς και στους γύρω νομούς (Καβάλα , Ξάνθη κ.α.). Το 1985 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για να εργαστεί και έκτοτε κατοικεί μόνιμα σ’ αυτή. Έχει εργαστεί σε διάφορα κέντρα διασκέδασης σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βέροια, Δράμα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κατερίνη καθώς και στο εξωτερικό, όπως Γερμανία, Σουηδία, Αυστραλία και Φιλανδία . Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους καταξιωμένους Πόντιους καλλιτέχνες, όπως οι Θόδωρος Παυλίδης, Στάθης Νικολαΐδης, Γιώργος Νικολαΐδης, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Γιώργος Σιδηρόπουλος, Σάββας Ζαπουνίδης, κ.α.

Ξεκίνησε να εργάζεται ως δάσκαλος ποντιακής λύρας το 1981 αρχικά στη Δράμα στους Συλλόγους “Ποντίων Μικροχωρίου”, “Κουδουνίων”, “Γραμμένης”, “Μικρόπολης” κ.α.. μέσω των προγραμμάτων ΝΕΛΕ (Νομαρχιακή επιτροπή λαϊκής επιμόρφωσης).

Συνέχισε από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 κι έπειτα τα μαθήματα του στην Θεσσαλονίκη στον Σύλλογο “Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού”, στον Σύλλογο “Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης”, στον σύλλογο “Πρωτοβουλία για το ποντιακό ζήτημα”, στον Σύλλογο Ποντίων Μεσαίου Θεσσαλονίκης “ο Πόντος”, στον Σύλλογο Αμπελοκήπων “Κωνσταντίνος Παλαιολόγος” και στην Ένωση Ποντίων Μενεμένης “Eύξεινος Πόντος”

Ως δάσκαλος της ποντιακής λύρας εργάστηκε και στο Δημοτικό ωδείο Δράμας κατά το σχολικό έτος 2016-2017. Συνεχίζει να εργάζεται στον “Σύλλογο Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού” Θεσσαλονίκης από το 1991 έως και σήμερα και από τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκινά την συνεργασία του και μαθήματα στο Ωδείο Άνω Πόλης.

Η καταγραφή στο πεντάγραμμο όλης σχεδόν της ποντιακής μουσικής παράδοσης σε ένα βιβλίο από τον Πολύκαρπο Παυλίδη είναι μοναδική στη μουσική βιβλιογραφία. Το βιβλίο ” Εις ήχον λύρας ” που εκδόθηκε το 2011 από τον εκδοτικό οίκο των αδελφών Κυριακίδη σε συνεργασία με τον “Σύλλογο Ποντίων Ελευθερίου -Κορδελιού” Θεσσαλονίκης, περιέχει 280 παραδοσιακά τραγούδια και χορούς του Πόντου και της ευρύτερης περιοχής στο πεντάγραμμο, καθώς επίσης και οδηγίες για τη διδασκαλία της ποντιακής λύρας και τα βασικά στοιχεία της θεωρίας της μουσικής.

Έχει ηχογραφήσει συνολικά 15 δίσκους και c.d.

1) ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΕΝΑ ΠΟΡΠΑΤΩ με το Βασίλη Μιχαηλίδη

2) ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΥΝΕ με το Γιώργο Νικολαΐδη

3) Η ΜΑΝΑ με το Σάββα Ζαπουνίδη

4) ΑΣΗΝ ΡΙΖΑΝ ΣΑ ΚΛΑΔΙΑ με το Γιώργο Νικολαΐδη

5) Η ΜΑΝΑ ΕΝ ΘΕΟΣ με το Γιώργο Σιδηρόπουλο

6) ΠΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ με το Βασίλη Μιχαηλίδη

7) ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ με το Βασίλη Μιχαηλίδη

8) ΑΠΛΩΣΟΝ ΘΕΕ Μ’ ΤΟ ΧΑΙΡΙ Σ’ (προσωπικό άλμπουμ)

9) ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ ΚΑΛΟΜΗΝΑ με τη Χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης

10) ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ (προσωπικό άλμπουμ)

11) ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ (προσωπικό άλμπουμ)

12) ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ με το Γιώργο Νικολαΐδη

13) ΤΟΝ ΠΟΝΤΟΝ ΕΡΩΘΥΜΕΣΑ σε συνεργασία με το Στάθη Νικολαϊδη και με τη Χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης

14) ΔΥΟ ΛΑΛΙΑΣ σε συνεργασία με το Θόδωρο Παυλίδη

15) ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ (προσωπικό άλμπουμ)

Κλείστε συνάντηση