Διαμαντής Παναγιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση. Ακολούθησαν σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας & σύνθεσης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Μουσικής του Βουκουρεστίου στη Ρουμανία, με τον διεθνούς φήμης αρχιμουσικό Iosif Conta, του οποίου διετέλεσε πρώτος βοηθός.

Αποφοίτησε από το αντίστοιχο μεταπτυχιακό τμήμα του πανεπιστημίου, των καθηγητών H. Andreescu (διεύθυνση ορχήστρας) & N. Brancusi (σύνθεση). Έχει γίνει δεκτός στο διδακτορικό τμήμα του ίδιου Πανεπιστημίου με καθηγητή τον N. Brindus με θέμα την Σύγχρονη Ελληνική Μουσική.

Έχει συνεργαστεί με μερικές από τις πιο μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες της Ελλάδας και της Ευρώπης, δημιουργώντας ένα πολύ πλούσιο ρεπερτόριο και αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Έχει περιοδεύσει σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Βουλγαρία, Ισπανία και Βέλγιο. Μαζί του συνέπραξαν κορυφαίοι σολίστες (Ruha, Cazacu, Matousek, Licaret, Balzani, Petrescu, Forniaciarri, Ευνουχίδου, Α. Γαρουφαλής, Ν. Αστρινίδης, Χρ. Γαλιλαίας, Μ. Αστεριάδου, Γ. Λαζαρίδης, Kyunghye La, κα).

Στην Ελλάδα έχει διευθύνει επανειλημμένα την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το διεθνές φεστιβάλ «ΔΗΜΗΤΡΙΑ».

Στο εξωτερικό έχει συμπράξει με τις μεγαλύτερες συμφωνικές ορχήστρες και λυρικά θέατρα της Ρουμανίας: τη διάσημη Ορχήστρα “George Enescu” του Βουκουρεστίου, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και την Ορχήστρα δωματίου της Ραδιοφωνίας του Βουκουρεστίου, την Εθνική Όπερα της Ρουμανίας, τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες των πόλεων Graiova, Arad, Timisoara, Ploiesti, Cluj, Brasov, Constanta, Bacau, Iasi. Επίσης με την Εθνική συμφωνική ορχήστρα του Chisinau  της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και τις συμφωνικές ορχήστρες των πόλεων Vidin & Pazardik της Βουλγαρίας και Χάρκοβο της Ουκρανίας. Από το 1997 είναι επίτιμος προσκεκλημένος μαέστρος της Ορχήστρας Bacau της Ρουμανίας, του Φεστιβάλ “Armonie della Magna Grecia” της Tropea και του “Atelier Internationale di Musica & Arte” στη Σικελία της Ιταλίας. Την καλλιτεχνική περίοδο 2000-2004 διετέλεσε μόνιμος προσκεκλημένος μαέστρος της Ορχήστρας δωματίου Antonio Vivaldi και της Orchestra Sinfonica di Grossetto  & Lecco στην Ιταλία. Από το 2005 διευθύνει την πολλά υποσχόμενη Balkan Symphony Orchestra με την οποία ηχογραφεί και περιοδεύει κάθε χρόνο στο Διεθνές φεστιβάλ του “Lago di Como” στην Ιταλία.

Από το 2010 συνεργάζεται μόνιμα με το περίφημο Smetana Hall της Πράγας και τις σημαντικότερες Τσέχικες ορχήστρες. Αποκορύφωμα της μέχρι τώρα καριέρας του είναι οι εμφανίσεις του, το Φεβρουάριο του 2011 στη διάσημη Αίθουσα Φίλων της Μουσικής (Musikverein Goldener Saal) της Βιέννης με την “Bohuslav Martinu” Philharmonic Orchestra του Zlin, η πρωτοχρονιάτικη συναυλία 2012 στην Πράγα στην περίφημη αίθουσα Dvorak Hall – Rudolfinum με την North Czech Philharmonic Orchestra και τον Φεβρουάριο του 2015 μοναδική αίθουσα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου (Berliner Philharmoniker’s hall) με την ιστορική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου. Επίσης τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς άρχισε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρας της Daejeon της Νότιας Κορέας.

Στις μελλοντικές του εμφανίσεις περιλαμβάνονται άλλα μεγάλα διεθνή μουσικά κέντρα όπως το Μόναχο, Παρίσι, Μιλάνο, Σεούλ, Κάιρο, Αγ. Πετρούπολη, Άμστερνταμ ενώ από το Μάιο του 2014 κατέχει τη θέση του μόνιμου προσκεκλημένου μαέστρου της Orchestra Sinfonica di Roma, της Orchestra Sinfonica di San Remo & της Orchestra Sinfonica Siciliana di Palermo στην Ιταλία.

Συμμετέχει ως μέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνείς διαγωνισμούς στην Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Γερμανία.

Έχει πολυετή εκπαιδευτική εμπειρία σε διάφορα Ωδεία της Θεσσαλονίκης ως καθηγητής και διευθυντής. Ίδρυσε και διευθύνει από το 2006 το Ωδείο «Άνω Πόλης» – Θεσ/νίκης.

Κλείστε συνάντηση