Ηλ. Κιθάρα – Μπάσο

Η κιθάρα αποτελεί μουσικό όργανο του δυτικού κόσμου. Τη συναντούμε στην κλασική μουσική, τόσο σε μουσικά κομμάτια για σόλο κιθάρα, όσο και σε έργα γραμμένα για μουσικά σύνολα και ορχήστρα. Από το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, χρησιμοποιείται σε μια πληθώρα μουσικών ειδών, όπως η τζαζ, μπλουζ, ροκ, heavy metal, ποπ, λαϊκή, παραδοσιακή μουσική.

Το 1931, η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ηλεκτρική ενίσχυση του ήχου, βοήθησαν στην επινόηση της ηλεκτρικής κιθάρας από τους George Beauchamp και Paul Barth, η οποία έδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη της δυτικής λαϊκής μουσικής.

Η κιθάρα αποτελεί μια ιδανική επιλογή για τους μαθητές που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική και είναι αναμφίβολα, ένα από τα πλέον δημοφιλή μουσικά όργανα. Συγκεκριμένα η κιθάρα έχει τη δυνατότητα να ερμηνεύει μία μελωδία αλλά και συνοδεία ταυτόχρονα και να παρουσιάσει ολοκληρωμένα ένα πολυφωνικό έργο. Επίσης, πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, αποτελεί η τιμή και το μέγεθος της. Είναι ένα όργανο με χαμηλό κόστος και αρκετά βολικό στη μεταφορά, συντροφεύει το μουσικό οπουδήποτε και αν βρεθεί. Επιπλέον, συνοδεύει άλλα όργανα όπως και τη φωνή και βοηθάει το μουσικό στη συμμετοχή του σε διάφορα σχήματα.

Ένα ακόμη βασικό έγχορδο όργανο που συναντούμε σε πολλά σύγχρονα μουσικά σχήματα, είναι το ηλεκτρικό μπάσο. Το μπάσο αποτελεί εξέλιξη του κοντραμπάσου και χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα είδη μουσικής, ενώ έχει πάρει θέση και σε ορχήστρες. Συνήθως, αποτελεί μέρος του ρυθμικού τμήματος ενός μουσικού συνόλου, ωστόσο σε ορισμένα είδη, όπως στη τζαζ, στη φανκ και στη χέβι μέταλ μουσική, έχει και σολιστικό ρόλο.

Στο ωδείο μας λειτουργούν τμήματα κλασικής, ακουστικής και ηλεκτρικής κιθάρας και ηλεκτρικού μπάσου. Στόχος του μαθήματος είναι τόσο η τεχνική κατάρτιση του σπουδαστή πάνω στο όργανο όσο και η ανάπτυξη πλούσιου ρεπερτορίου, το οποίο διαμορφώνεται εκτός των άλλων, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του σπουδαστή.Ο μαθητής ενθαρρύνεται για τη συμμετοχή του σε συναυλίες και δράσεις του ωδείου, αλλά και σε μουσικά σύνολά με σκοπό τη συνεργασία του με άλλους σπουδαστές, την ανάπτυξη της μουσικότητας του και της καλλιτεχνικής του επικοινωνίας.

Κλείστε συνάντηση