Τασόπουλος Νικόλαος

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, άρχισε μαθήματα πιάνου με την Kαίτη Kόρτη-Σαραγιώτη και συνέχισε με τον Γιώργο Θυμή, με τον οποίο πήρε δίπλωμα Πιάνου από το Kρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Κ.Ω.Θ.), από όπου πήρε επίσης τα πτυχία Aρμονίας (I. Δαμιανός), Aντίστιξης και Φούγκας  (K. Nικήτας).  Eλαβε μέρος σε πολλά διεθνή σεμινάρια Πιάνου στο εξωτερικό, στο Ζάλτσμπουργκ και τα περισσότερα στην Eλβετία με τον Ρομπέρτο Ζίντον.  Πήρε το πτυχίο  του Hλεκτρολόγου Mηχανικού από την Πολυτεχνική Σχολή του A.Π.Θ..

Διδάσκει Πιάνο και Αρμονία.  Είναι τακτικός καθηγητής Πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.  Διδάσκει επίσης στο “Ωδείο Άνω Πόλης” Θεσσαλονίκης και είναι καλλιτεχνικός Διευθυντής στο “Πρότυπο Ωδείο” Θεσσαλονίκης.

Eχει γράψει τα βιβλία: “Πιάνο: Kλίμακες, Aρπισμοί, Συγχορδίες” και “Πιάνο: Σύντομη Iστορία και Xαρακτηριστικά, Mελέτη στο Σπίτι, Πεντάλ, Πρώτη Aνάγνωση, Συγκερασμός”.  Επίσης -σε συνεργασία με τον Kώστα Σιέμπη- το βιβλίο Ανώτερης Θεωρίας της Mουσικής: “Aρμονία”.  Μετέφρασε ένα βιβλίο σχετικά με την διδασκαλία και το παίξιμο του Πιάνου, σε σχέση με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Δίνει ρεσιτάλ πιάνου και συναυλίες μουσικής δωματίου.  Ασχολείται με ερμηνείες έργων Ελλήνων Συνθετών και έκανε πρώτες εκτελέσεις.  Eκπονεί άρθρα, κάνει διαλέξεις και σεμινάρια.  Μαθητές του που σταδιοδρομούν είναι ο Νίκος Κυριόσογλου, ο Τριαντάφυλλος Λιώτης, η Σοφία Σκλαβούνου, η Χριστίνα Κατίδου, η Έλενα Χαλάτση, ο Αλέξανδρος Χούρος.

Μερικές από τις δραστηριότητές του: ηχογράφηση της σονατίνας του Κ. Νικήτα, οργάνωση Διαγωνισμού με έργα Πιάνου Κατωτέρας και Μέσης Σχολής Ελλήνων Συνθετών σε συνεργασία με τα Ωδεία Συκεών και  Νεάπολης Θεσσαλονίκης, συμμετοχή στο μήνα Ελλήνων Συνθετών Κ.Ω.Θ., Ημερίδα Πιάνου στη Λάρισα, ρεσιτάλ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, ρεσιτάλ στη Θεσσαλονίκη (Αρχ. Μουσείο), Σεμινάριο της 7ης Διεθνούς Θερινής Ιόνιας Ακαδημίας, σεμινάριο για το πεντάλ του πιάνου στην Ελληνική Ένωση για Μουσική Εκπαίδευση Θεσσαλονίκης. Ρεσιτάλ με “εύθυμα” κλασικά έργα, και “πολεμικό” ρεσιτάλ με έργα Μπραμς και Λιστ.  Σεμινάριο για τα 44 παιδικά έργα για πιάνο του Κωνσταντινίδη στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης.

Κλείστε συνάντηση