Κιουρτσής Κρίτων

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα, όπου και ξεκίνησε τις πρώτες του σπουδές στη μουσική. Εκεί, από την ηλικία των 12, παρακολούθησε μαθήματα με τον Πέτρο Παρασκευά στην κιθάρα, με τον Christofer Baka και τον Σταύρο Ρέντη σε ορχηστρικά και μή κρουστά και με τον Γιάννη Γκουράνη στα θεωρητικά.

Τελειώνοντας το σχολείο, συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στη Θεσσαλονίκη, όπου δραστηριοποιήθηκε και μουσικά, παίζοντας και μαθαίνοντας με αρκετά συγκροτήματα της περιοχής, όπως οι Skaribas και οι Δήγμα Δωρεάν.

Από το 1995 ασχολείται παράλληλα με τη μουσική τεχνολογία και παραγωγή μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ξεκινώντας με λογισμικά όπως το FastTracker και το CoolEdit και ακολουθώντας τις εξελίξεις του ψηφιακού κόσμου, σήμερα χειρίζεται με χαρακτηριστική άνεση όλα τα διαδεδομένα DAWs (ProTools, Cubase/Nuendo, LogicPro, Live κλπ). Έχει παρακολουθήσει και διεκπεραιώσει το πρόγραμμα σπουδών για ηχοληψία του ΙΕΚ ΑΚΜΗ με πιστοποίηση, και έχει Bachelor of Arts in Music Production & Engineering του πανεπιστημίου της Ουαλίας.

Από το 2003 έχει εργαστεί σε διάφορα studio ηχογραφήσεων στη Θεσσαλονίκη κι έχει συμμετάσχει στην παραγωγή σημαντικών έργων. Χαρακτηριστηκά παραδείγματα αποτελούν:

  • “Μία συμφωνία για την Ιθάκη” :  Συμπαραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη. Κυκλοφορεί από την Feelgood Records.
  • “50 Κάλαντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου” :  Παραδοσιακά κάλαντα της Ελλάδας, ενορχηστρωμένα από την Λένκα Πέσκου και τραγουδισμένα από την Κατερίνα Κάιφα και τη νεανική χορωδία Έδεσσας, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Γκουράνη. Κυκλοφορεί από την FM Records.
  • “Σύγχρονοι Παραδοσιακοί Μουσικοί” :  Εβδομαδιαία ψυχαγωγική εκπομπή, ερευνητικού χαρακτήρα, που ασχολείται με την Σύγχρονη/παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Μεσογείου γενικότερα. Προβάλεται από την ΕΤ3.
  • “Έξοδος 1826” :  Ιστορική ταινία με πρωταγωνιστές τα παιδιά της Σαμαρίνας, βασισμένη στην προφορική παράδοση και τα διασωθέντα αρχεία, σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσικάρα. Κυκλοφορεί από την Aratos Films.

Τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με σπουδαστές και καθηγητές του Ωδείου, δημιουργούν και ηχογραφούν μουσική. Έχουν ήδη εκδώσει ηλεκτρονικά κάποιες από τις παραγωγές και έπεται η συνέχεια.

Εργάζεται στο Ωδείο Άνω Πόλης από το 2014, παραδίδοντας μαθήματα κρουστών και συμμετέχοντας στα μουσικά σύνολα ως κρουστός και ως ηχολήπτης.

Κλείστε συνάντηση