ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18:00-20:00 στην Αίθουσα Τελετών της Εθνικής Στρατιωτικής Λέσχης (Str Constantin Mille nr.1, Βουκουρέστι) θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ για πρώτη φορά στη Ρουμανία.

Το 2018, το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, να καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Κατόπιν αυτού, κατατέθηκε σχετική πρόταση νόμου εκ μέρους του κ. Ντράγκος Γκαμπριέλ Ζησόπουλου, προέδρου  και βουλευτή της  Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τις 28 Ιουλίου 2018 στη χώρα μας. Η εκδήλωση που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας βρίσκεται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βουκουρέστι.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς των επίσημων προσκεκλημένων, διάλεξη του καθηγητή Δημήτρη Αγγελάτου από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ομιλίες της Α.Ε. Βασίλη Παπαδόπουλου, Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρουμανία, του Ακαδ. Constantin Bălăceanu Stolnici και του καθηγητή Tudor Dinu από το Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα συνεχιστεί με συναυλία μουσικής δωματίου με μελοποιημένα έργα σπουδαίων Ελλήνων ποιητών. Ερμηνεύει η mezzo soprano Ειρήνη Καράγιαννη από την Αθήνα και το Κουαρτέτο «Chronos» της Φιλαρμονικής «Paul Constantinescu» από το Πλοϊέστι (στο πιάνο η Cristina Ionescu). Το πρόγραμμα της συναυλίας επιμελήθηκε ο αρχιμουσικός Παναγιώτης Διαμαντής, διευθυντής του Ωδείου Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα έρθει στη Ρουμανία ειδικά για την εκδήλωση.

Κλείστε συνάντηση